Una dintre cele mai vechi ocupații ale omului, dar totodată și una dintre ramurile principale ale industriei alimentației, este reprezentată de activitatea prin care se obțin produsele de panificație. Datorită faptului că aceste produse au o importantă substanțială în satisfacerea cerințelor de hrană ale tuturor consumatorilor, această industrie elaborează constant și aplică procedee și tehnologii noi de fabricație, extinde în același timp gradul de mecanizare a proceselor tehnologice și lărgește totodată gama de sortimente prin realizarea unor produse noi în concordanță cu tendințele, dar și cu cerințele consumatorilor. Deoarece modernizarea continuă chiar și în industria de panificație, specialiștii trebuie să își perfecționeze cunoștințele atât prin experiența zilnică pe care aceștia o au, dar și prin însușirea rezultatelor științifice în acest domeniu. Știm cu toți că produsele de panificație sunt benefice organismului nostru, furnizându-i acestuia o mare parte din substanțele necesare în activitatea vitală și menținerea stării de sănătate. Vitaminele, mineralele, conținutul de fibre precum și viteza de absorbție a glucidelor sunt bine stabilite de către tipul de făină folosită în prepararea și obținerea produselor de panificație. În urma celui de-al doilea Război Mondial, a fost pus în mișcare fundamentul industriei de panificație, însă pe aceea vreme toate procesele tehnologice erau efectuate manual. La începutul anilor ’70 a început automatizarea internă a proceselor de producție, având ca efect principal ameliorarea condițiilor de lucru, dar totodată și creșterea eficacității de producție.